Usvajanje veština u oblasti usluga

precizne poljoprivrede vođene podacima

WIDESPREAD-05-2017 – TWINNING Horizon2020 projekat

DRAGON projekat ima za cilj da prevaziđe jedan od glavnih izazova precizne poljoprivrede (PP) – nisku stopu usvajanja PP tehnologija i praksi, pogotovo u odnosu na upotrebu velikih podataka (big data) u poljoprivredi.

DRAGON REŠENJE:

NAUČNI CILJEVI DRAGON PROJEKTA SU:

Unapređenje dugoročnih naučnih i tehnoloških kapaciteta istraživača BioSensa u izvođenju analiza višedimenzionalnih podataka iz različitih izvora, uključujući podatke poreklom iz:

 

1) satelita i mobilnih telefona

 

2) IoT (Internet Of Things)

 

3) fenomike

 

4) genomike

 

5) metagenomike

Trening i podrška razvoja karijere mladih istraživača u PP vođenoj podacima, kao i otvaranje prilika za dalji karijerni razvoj unutar Instituta BioSens, kao i partnerskih institucija: Univerziteta Vageningen (Holandija) i Agri-EPI Centra (Velika Britanija).

Stvaranje ekosistema za razvoj PP vođene podacima kroz obezbeđivanje resursa u oblasti poljoprivrede i informacionih sistema.

Unapređenje komunikacijskih veština istraživača BioSensa u prenosu složenog tehničkog znanja i relevantne legislative unutar PP sektora investitorima i lokalnoj nenaučnoj zajednici radi ostvarivanja bolje diseminacije/difuzije koja će voditi ka usvajanju inovativnih rešenja proisteklih unutar PP vođene podacima.

CILJEVI PROJEKTA ĆE BITI OSTVARENI KROZ IMPLEMENTACIJU 5 RADNIH PAKETA (RP):

1: Upravljanje projektom

2: Unapređenje naučne i tehničke stručnosti BIOS-a u oblasti PP

3: Unapređenje komunikacijskih veština BIOS-a u oblasti PP

4: Diseminacija

5: Ispunjavanje etičkih zahteva

DRAGON VESTI:

DATADRAGON

Dec 1 2019

DRAGON Trening Škola sa temom Nauka o podacima za potrebe poljoprivrede i sigurnosti hrane zajedno sa B2B sastankom je održana u Novom Sadu u Institutu BioSens. Želeli bismo da se zahvalimo svim polaznicima i predavačima koji su učestvovali u Trening Školi!

DATADRAGON

Sep 20 2019

Treći projektni sastanak je održan na Univerzitetu Strathclyde u Glazgovu od 10. do 12. septembra 2019, zajedno sa posetom jednoj od prvih Agri-EPI oglednih farmi koje su postavljene radi istraživanja i razvoja.

DATADRAGON

Nov 12 2018

Drugi sastanak DRAGON projekta biće održan od 11. do 13. februara 2019. na Institutu BioSens, uz posetu eksperata iz Univerziteta Vageningen i Agri-EPI Centra.

DATADRAGON

Okt 29 2018

Prvi DRAGON sastanak je održan 29. i 30. oktobra 2018. na Institutu BioSens, Univerzitet u Novom Sadu.

PARTNERI:

EU