Pregled

Veštačka inteligencija u službi poljoprivrede

 

Smatra se da će 2050. godine planeta Zemlja biti dom za oko 10 milijardi ljudi i da ćemo morati da povećamo poljoprivrednu proizvodnju za čak 70 % kako bismo prehranili sve njene žitelje. Novih obradivih površina gotovo da i nema, dok sve većom upotrebom veštačkih đubriva i pesticida narušavamo ionako krhk ekosistem koji prolazi kroz klimatske promene i krizu prouzrokovanu zagađenjem. Ipak, stvari nisu toliko crne koliko na prvi pogled deluju. Rešenje za naš problem postoji i nalazi se na sasvim neočekivanom mestu – u veštačkoj inteligenciji.

 

Senzori, roboti, sateliti, GPS i dronovi su postali svakodnevica i služe nam kao veoma bogati izvori podataka o rastu biljaka, zemljištu i klimatskim uslovima. Iako interesantni i pojedinačno, ovi podaci dobijaju svoj pravi smisao tek kada se na njih primene napredni algoritmi veštačke inteligencije. U naučnoj zajednici postoje žustre debate o tome da li će veštačka inteligencija ikada postati kreativna poput ljudske i da li će postati svesna sama sebe. Odgovore na ova pitanja koja se graniče sa naučnom fantastikom još dugo nećemo saznati, ali jedno je sigurno. Danas, u XXI veku, računarske tehnologije nam omogućuju da sagledamo ogromne skupove podataka i iz njih izvučemo skriveno znanje o poljoprivrednoj proizvodnji i procesima koji se odigravaju u biljkama.

 

BioSens je istraživačko-razvojni institut koji se upravo bavi primenom informacionih tehnologija u biosistemima i u okviru koga Centar za informacione tehnologije sprovodi istraživanja u oblasti primene veštačke inteligencije, mašinskog učenja i analitike podataka u poljoprivredi. Članovi Centra su mladi i kreativni naučnici koji će kroz koju godinu činiti okosnicu BioSensa. Projekat Dragon ima za cilj da od ambicioznih juniora stvori eksperte u oblasti nauke o podacima i podigne naučni i inovacioni kapacitet Centar za informacione tehnologije, koja će kroz ovaj projekat postati renomiran i samostalan istraživački centar koji evropskoj nauci i privredi može da ponudi visokotehnološke inovacije. Stručnu podršku tokom trajanja projekta obezbediće Univerzitet u Vageningenu, Holandija i Agri-EPI centar iz Škotske, uz čiju pomoć će biti organizovane radionice, letnja škola, naučne prakse i drugi događaji koji okupljaju privrednike i naučnu zajednicu i promovišu transfer znanja iz razvijenih zapadnoevropskih zemalja u Srbiju.