Pregled

Veštačka inteligencija u službi poljoprivrede

 

Smatra se da će 2050. godine planeta Zemlja biti dom za oko 10 milijardi ljudi i da ćemo morati da povećamo poljoprivrednu proizvodnju za čak 70% kako bismo prehranili sve njene žitelje. Prostora za prošitenje obradivih površina gotovo da i nema, dok sve većom upotrebom veštačkih đubriva i pesticida narušavamo ionako krhki ekosistem koji prolazi kroz klimatske promene i krizu prouzrokovanu zagađenjem. Ipak, stvari nisu toliko crne koliko na prvi pogled deluju. Rešenje za naš problem postoji i nalazi se na sasvim neočekivanom mestu – u veštačkoj inteligenciji.

 

Senzori, roboti, sateliti, GPS i dronovi su postali svakodnevica i služe nam kao veoma bogati izvori podataka o rastu biljaka, zemljištu i klimatskim uslovima. Iako interesantni i pojedinačno, ovi podaci dobijaju svoj pravi smisao tek kada se na njih primene napredni algoritmi veštačke inteligencije. U naučnoj zajednici postoje žustre debate o tome da li će veštačka inteligencija ikada postati kreativna poput ljudske i da li će postati svesna sama sebe. Odgovore na ova pitanja koja se graniče sa naučnom fantastikom još dugo nećemo saznati, ali jedno je sigurno: danas, u XXI veku, računarske tehnologije nam omogućuju da sagledamo ogromne skupove podataka i iz njih izvučemo skriveno znanje o poljoprivrednoj proizvodnji i procesima koji se odigravaju u biljkama.

Ovi procesi se dešavaju i na morfološkom (fenotipskom) nivou, kao i na nivou gena, i mogu se detektovati putem takozvanih “omiks” analiza: fenomike i genomike. Dodatni nivo informacija se može dobiti putem analize koja se naziva metagenomika – za ispitivanje mikroorganizama koji žive u zemljištu, oko korena biljke. Bioinformatika, posebna grana nauke o podacima, je neophodna da bi se pravilno analizirali podaci dobijeni pomenutim “omiks” analizama.

 

BioSens je istraživačko-razvojni institut koji se upravo bavi primenom informacionih tehnologija u biosistemima i u okviru koga Grupa za otkrivanje znanja sprovodi istraživanja u oblasti primene veštačke inteligencije, bioinformatike, mašinskog učenja i analitike podataka u poljoprivredi. Članovi Grupe su mladi i kreativni naučnici koji će kroz koju godinu činiti okosnicu BioSensa. Projekat DRAGON ima za cilj da od ambicioznih juniora stvori eksperte u oblasti nauke o podacima i podigne naučni i inovacioni kapacitet Grupe za otkrivanje znanja, koja će kroz ovaj projekat postati Grupa za znanje i inovacije. DRAGON će takođe pomoći istraživačima iz BioSensa da razviju bolje veštine za komunikaciju i prenošenje novih znanja, što je važno za dalju primenu i usvajanje znanja od strane krajnjih korisnika.

 

Stručnu podršku tokom trajanja projekta obezbediće Univerzitet u Vageningenu iz Holandije i Agri-EPI centar iz Škotske, uz čiju pomoć će biti organizovane radionice, letnja škola, naučne prakse i drugi događaji koji okupljaju privrednike i naučnu zajednicu i promovišu transfer znanja iz razvijenih zapadnoevropskih zemalja u Srbiju.

.