Kako se naši “zmajevi” snalaze radeći od kuće tokom vanrednog stanja?! Kao zmajevi!

Zdravo svima! Tokom pandemije Kovida-19 mnogi istrazivači širom sveta, kao i ja, smo savetovani ili raspoređeni da radimo od kuce. U ovakvim okolnostima, pronaći balans između privatnog i poslovnog života je još izazovnije. Pitali smo naše mlade istrazivače kako se snalaze i osećaju dok rade od kuće, kao i kako se osećaju povodom izvesno uskorog povratka u kancelarije… Pogledajmo njihove odgovore:

Predrag

Zaključujem da sam efikasniji dok radim od kuće, iz prostog razloga jer imam potpunu slobodu da rasporedim radne sate tokom dana, samim tim i da planiram dan. Ono sto mi nedostaje je neobavezno ćaskanje sa kolegama.

Branislav

Rad od kuće na nekoliko projekata je poprilicno izazovno, ali mi daje priliku da sam rasporedim radne sate tokom celog dana, što me čini efikasnijim.

Mirjana

Rad od kuće mi prija zbog tišine i mira, ali mi nedostaje moj računar koji ima značajno bolje performance u poređenju sa ovim na kom trenutno radim. Takođe jedva čekam da se vratim praktičnim eksperimentima i terenima napolju.

Dragana

Ono što bih izdvojila kao glavni benefit rada od kuće je mogućnost pauze posle ručka za odmor 🙂 Nedostaje mi svakodnevna neobavezna komunikacija sa kolegama. Nadam se da ćemo se videti svi opet uskoro.

Olivera

Volim da radim od kuće zbog zbog mirnog radnog okruženja. Glavni benfiti rada od kuće su: sloboda raspoređivanja radnih sati, mogu bolje da organizujem svoje obroke (ponosna sam na svoje unapređene kulinarske veštine). Nedostaje mi svetla kancelarija i kolege.

Nastasja

Čitanje naučnih radova je mnogo udobnije od kuće, ali praktican deo nažalost, malo trpi zbog loše Internet konekcije tokom vanrednog stanja. Nedostaje mi vreme koje sam provodila u kancelariji i na poslu, znajući da sam odradila određeni deo posla za taj dan, te mogu da se opustim, dok sam kod kuće uvek u pripravnosti.

Miloš

Veoma sam ponosan što tokom pandemije mogu da radim i budem koristan, jer ova situacija skoro da ne utiče na nas istraživače, u smislu zadataka i efikasnosti. Divno je ne gubiti 2 sata u prevozu. U suštini, voleo bih da se uvede povremeni rad od kuće i van vanrednog stanja.

Ivana-coordinator

I u običnim okolnostima, nevezanim za pandemiju, volim ako postoji mogućnost rada od kuće. To mi omogućava fleksibilno radno vreme, čime se lakše postiže i ravnoteža poslovnih i porodičnih aktivnosti. Za mene, rad od kuće podstiče kreativnost, jer mogu da radim na način na koji mi odgovara, okružena knjigama sa temama iz različitih oblasti. I to što moje mačke skaču oko laptopa može da bude umirujuće…do izvesne mere 🙂 Ništa od toga nije jednostavno postići u kancelariji u kojoj sedi više nas. Takodje, mojemišljenje je da rad od kuće posebno pomaže da se bar donekle održi smirenost i staloženost sada u ovim uslovima COVID-19 pandemije, što je samo po sebi vrlo neobična situacija koja uznemirava mnoge.